Ga naar Droppie water
Waterwizz, de leukste watersite!
Waterwizz, de leukste watersite
categorie Het riool

Riool

Gesproken tekst

We zien een huis bij nacht. Via de regenbuis zakken wij naar in het riool. Daar zien we een sprekende rat.

Welkom in het riool. Het stinkt hier heel erg. Kom maar gauw mee, dan laat ik jullie zien wat er met het water uit het riool gebeurt.

 

Een badkamer met kind in pyjama wat zijn tanden poetst (van achter bekeken)

Vervolgens zien we het water wegspoelen door het putje.

Als je ’s ochtends hebt geplast of gedoucht, dan verdwijnt al het afvalwater, via het toilet of het putje in de douche in het riool.

 

We zien 13 emmers water. Deze verdwijnen op 1 emmer na.

Hier zit nog 3 liter in.

Weet je trouwens dat we per persoon zo’n 130 liter water per dag gebruiken? Dat zijn 13 volle emmers.

Dat water wordt vooral gebruikt om te douchen of voor een bad, om af te wassen, de was te doen, je handen te wassen, je tanden te poetsen of om eten te bereiden.

Van die 130 liter die we per persoon per dag gebruiken, gebruik je maar 3 liter voor drinken (bijvoorbeeld van ranja of thee) en voor het klaarmaken van het eten.

 

Terug naar het kind wat zijn tanden poetst, we volgen de waterstraal het riool in.

We zien een doorsnee van het riool waar afvalwater en regenwater in stroomt.

Het riool zit verstopt onder de grond en zie je niet. Het riool bestaat uit buizen waar al het afvalwater van de huizen in stroomt. Als het regent valt het water op straat en stroomt uiteindelijk in de put. Veel putten zijn ook aangesloten op het riool. Hier mengt het regenwater met afvalwater. Dit afvalwater gaat uiteindelijk naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een moeilijk woord, maar de zuivering maakt het riool, dat wij vervuilen, weer schoon.

 

We zien een schematische weergave van hoe het water door een grofvuilrooster stroomt en waar het grove vuil in blijft hangen.

Hoe gaat dat?

In het afvalwater zit veel vuil. Denk bijvoorbeeld aan poep, wc papier, maandverband en etensresten.

Misschien kun je zelf ook nog wat dingen verzinnen die in het riool zitten. Al dat afval moet uit het water gehaald worden. Dat wordt gedaan met een grofvuilrooster. Dit rooster haalt alle rommel uit het water.

 

We zien een schematische weergave van het water dat door de voorbezinktank gaat, hoe deeltjes naar beneden zakken en een (letterlijke) hark deze wegschraapt.

Daarna stroomt het water verder en komt het terecht in de voorbezinktank. In deze tank kunnen de deeltjes die het grofvuilrooster er niet uit heeft gehaald naar de bodem zakken. Denk bijvoorbeeld aan zand, blaadjes en etensresten (zoals maïs, macaroni of rijst). Een grote hark schraapt over de bodem en haalt dit afval uit het water.

 

Er wordt ingezoomd en we zien bacteriën die allerlei stoffen uit het water opeten.

Daarna gaat het water naar een beluchtingscircuit Ook een moeilijk woord, maar je moet je bij deze bak maar voorstellen dat hier duizenden goede bacteriën in leven. Die bacteriën eten alle vetten, eiwitten en koolhydraten uit het water en hebben, net als wij, zuurstof (lucht) nodig om te kunnen leven. Vandaar de naam beluchtingscircuit.

 

We zien een schematische weergave van het water dat door de nabezinktank gaat. Er wordt ingezoomd op de volgevreten bacteriën. Doordat ze zo vol zijn zakken ze naar de bodem. Daar worden ze weggeschraapt door  een (letterlijke) hark.

Als het water daar is geweest en helemaal schoon gegeten is, dan gaat het water naar de nabezinktank. Deze tank werkt net als een voorbezinktank. Alle volgegeten bacteriën kunnen in deze tank naar de bodem zakken. Als er veel bacteriën naar de bodem zijn gezakt ontstaat er een laag. Dit wordt ook wel slib genoemd. Dit slib wordt met een hark van de bodem geschraapt en uit het water gehaald.

 

Het water is weer terug in de natuur (bijv. in de rivier). Het water is zich aan het wassen.

 

Het water is verbeeld als een man van water die tot zijn middel uit de rivier steekt. Hij wast zichzelf.

Als het water al deze stappen heeft doorlopen is het zo schoon, dat het weer terug kan naar het kanaal, de vaart of de sloot. We noemen dit ook wel het oppervlaktewater. Het gezuiverde water zal in het oppervlaktewater verder gezuiverd worden, omdat in het oppervlaktewater ook weer miljoenen goede bacteriën leven die het water nog schoner gaan maken. Dit laatste noemen we ook wel het zelfreinigend vermogen van water.

 

We zijn weer terug bij de sprekende rat.

Er gebeurt echt heel voor voordat het water uit het riool weer schoon is. Als je onder de douche staat wil je dan nog eens aan mij denken?

 

Einde